Terapi

Min korte definition: Hjælp fra en erfaren vejleder til at få det bedre på det personlige plan. Mere præcist: hjælp til at identificere, mærke og udtrykke følelser, tanker, værdier og behov bedst muligt. Det giver en bedre kontakt med sig selv og andre, både som mål og som middel.

Vi ved i dag meget om hvordan mennesker kan få det bedre. Hvordan krop og psyke spiller sammen. Hvordan hjernen fungerer. Hvordan man ændrer dårlige vaner. Hvordan tanker, følelser og krop spiller sammen på sunde eller usunde måder. Hvad der er hensigtsmæssig og uhensigtsmæssig adfærd overfor andre med henblik på at få sine behov, ønsker og værdier tilfredsstillet bedst muligt. Og hvilken relation mellem terapeut og klient der befordrer disse ændringer. Den viden kender gode terapeuter til og anvender den målrettet i et intensivt samarbejde med klienten. Det kræver altså mere af hjælperen og kunden end coaching.

God terapi er kompetence orienteret. Tom Mårup hjælper klienten til at se hvilke ressourcer og udviklingsmuligheder netop hun har. Og hjælper med at udvikle dem. Det kan være et kortere eller længere forløb.

Ofte har man brug for hjælp til en bestemt ting her og nu:

  • Hvordan klarer man bedst muligt en skilsmisse?
  • Er det overhovedet en god løsning for mig at blive skilt?
  • Hvordan kommer man bedst gennem en fyring?
  • Hvordan tager man afsked med sine døende forældre?
  • Hvordan får man ny energi til et samspil, som er røget ind i et uhensigtsmæssigt mønster, f.eks. samværet med teenagebørnene?

Fokus kan også være nogle mere generelle mønstre man gerne vil ændre, f.eks. at man ofte drukner sig i arbejde, ikke er særligt nærværende, for opfarende, lytter for lidt, ikke kan mærke følelser, ikke får sagt sin mening osv osv.

Parterapi århus

Sommetider kan vi heldigvis grine af vores konflikter. Stadig er det dybt frustrerende, at den person som vi engang syntes var verdens ottende vidunder, senere hen ofte bliver en kilde til vores største frustrationer.

Det er ikke tilfældigt. Gennem parterapi kan man få stor hjælp til at forstå, hvad der sker i samspillet, hvorfor det sker og hvordan man kan undgå en god del bøvl. Man kan endda lære rigtig meget om sig selv – netop via parforholds bøvlet!

(Det er vældig godt beskrevet i ’At vokse sammen’ af Ole Vadum Dahl.)

Jeg kan hjælpe jer med at undersøge, om I skal være sammen og hvordan I kommer godt videre, uanset hvad I beslutter jer for.